Izjava za medije udruga privatnih šumovlasnika Gorskog kotara

      Komentari isključeni za Izjava za medije udruga privatnih šumovlasnika Gorskog kotara

130724aDana 24. siječnja 2017. godine, u Lovačkom domu u Delnicama, održan je sastanak operativnog tima za suzbijanje smrekovog potkornjaka na području Gorskog kotara. Sastanak je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem i pomoćnikom ministra Ivicom Francetićem. Operativnom sastanku prisustvovali su i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Primorsko-goranske županije, Hrvatskog šumarskog instituta, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Savjetodavne službe te načelnici s područja obuhvaćenih Naredbom ministarstva. Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika predstavljao je član Izvršnog odbora Saveza i predsjednik UPŠ Čabar, Siniša Lakota, te predstavnici Mreže udruga privatnih šumovlasnika Gorskog kotara, Igor Pleše i Davor Košmrlj.

Predstavnici udruga ukratko su upoznali ministra sa problemima kod provođenja Naredbe na terenu, ali i problemima koji će u budućnosti spriječiti njeno uspješno provođenje. Ponovno su predložili svoja rješenja, te sa zadovoljstvom možemo naglasiti da ih je ministar prihvatio! Slijedi izmjena Naredbe sukladno prijedlozima udruga privatnih šumovlasnika, kao i provođenje iste u što kraćem roku. Zaključeno je da će Šumarska inspekcija kroz kontinuiranu provedbu nadzora provođenja šumskog reda u trgovačkom društvu Hrvatske šume d.o.o. i suradnju sa Savjetodavnom službom i Hrvatskim šumama d.o.o. pratiti i ažurirati podatke o provedbi Naredbe, dok će Šumarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede nastaviti provedbu aktivnosti u skladu s Planom aktivnosti za implementaciju dijelova Naredbe koji su provedivi na terenu u praksi. Sukladno Planu aktivnosti, a nastavno na odredbu članka 11. Zakona o šumama, izraditi će se Odluka o ovlaštenju treće osobe (Hrvatskih šuma d.o.o.) za provedbu mjera kod šumoposjednika koji nisu započeli ili ne provode propisane mjere zaštite sukladno izmijenjenoj Naredbi. Treba naglasiti da će nakon izvršene doznake od strane djelatnika Hrvatskih šuma d.o.o., privatnim šumovlasnicima biti omogućeno samostalno izvođenje radova u zadanom roku. Hrvatske šume d.o.o. iskazale su spremnost da uđu i u privatne šume po nalogu ministra, ukoliko aktivnosti neće biti provedene, te će izvršiti radove naložene Mjerom.

Predstavnici Udruga privatnih šumovlasnika zadovoljni su ovim rješenjem kao i odlučnošću ministra Tolušića da isto provede u praksi i konačno riješi ili barem značajno umanji problem potkornjaka. Sa zadovoljstvom ističemo da se konačno, sukladno našim prijedlozima, odustaje od dugotrajnog i zahtjevnog postupka sekvestracije. Odmah nakon poboljšanja vremenskih uvjeta (otapanja snijega), kreće se u doznaku na cijelom zaraženom području Gorskog kotara, kako bi se što prije spriječilo širenje ovog nametnika. Konačno su, nakon skoro 2 godine, uvaženi naši prijedlozi, te je napravljen veliki iskorak prema sprečavanju širenja potkornjaka i na druga područja Gorskog kotara.

Na kraju, prenosimo izjavu ministra Tolušića: “Ovome moramo pristupiti odgovorno i ujedinjeno. Smrekov potkornjak ne pita za boju članske iskaznice ili stranačku pripadnost. Imamo struku, imamo ljude na terenu, imamo iskustva zemalja koja se nalaze u sličnoj situaciji… na nama je da se ujedinimo i ovome ozbiljno i odlučno pristupimo. Primimo se posla!“, izjavio je ministar Tolušić na sastanku u Delnicama.