Izjava za medije mreže UPŠ Gorskog kotara povodom nevremena – prosinac 2017.

      Komentari isključeni za Izjava za medije mreže UPŠ Gorskog kotara povodom nevremena – prosinac 2017.

Obraćamo se povodom još jedne u nizu nedaća koja je pogodila područje Gorskog kotara. Između 10. i 13. prosinca 2017. godine olujni udari juga nanijeli su, uz štete na privatnim i poslovnim objektima, ogromne štete na velikim šumskim područjima. Od vjetroizvala oštećeni su deseci tisuća kubika uglavnom crnogorične šume, a razmjeri štete očiti su svima koji su posjetili pogođena područja.

Nažalost, nakon ledoloma 2014. godine i pojave smrekovog potkornjaka 2016. godine ovo je već treća elementarna nepogoda koja je u kratkom vremenskom razdoblju zadesila šume Gorskog kotara. Iako je prerano govoriti o konkretnim brojkama već sada je jasno da će se šteta u privatnim šumama mjeriti u desecima milijuna kuna. Kao što smo naglašavali u našim ranijim priopćenjima za javnost, većina privatnih šumovlasnika i nakon ove nedaće neće biti u mogućnosti adekvatno reagirati na posljedice ove pojave. Depopulacija i iseljavanje stanovništva, veliki udio staračkih domaćinstava i nesređeni imovinsko – pravni odnosi samo su dio čimbenika koji će za vjerojatnu posljedicu imati da se privatne šume i nakon ove nepogode neće sanirati na način koji propisuje šumarska struka. Privatni šumovlasnici uglavnom ne posjeduju znanja i resurse da se upuste u pothvat sanacije još jedne elementarne nepogode koja je razorila njihove šume.

Bojimo se da će se ponoviti priča sa smrekovim potkornjakom iz 2016. godine. Velike količine drvne mase iz privatnih šuma ostati će uništene što će imati dalekosežne negativne posljedice na cjelokupni šumskih fond. Osim ekonomske štete učiniti će se i značajna ekološka šteta u ionako narušenom ekosustavu.

 

Zbog svega navedenog, ovim putem pozivamo sve šumoposjednike da nam se obrate ukoliko su uočili oštećenja u svojoj šumi, kako bismo ih uputili na relevantne institucije i pomogli im kod rješavanja nastalih problema. Ujedno molimo relevantne institucije da pravovremeno i adekvatno reagiraju, te im ovim putem nudimo svoju pomoć. Predlažemo da se pravovremeno krene u sanaciju državnih šuma, ali i da se razmisli o uvođenju modela kojim bi se sanirale pogođene privatne šume – naravno sve u konzultacijama sa Savjetodavnom službom i Udrugama privatnih šumovlasnika.

Siniša Lakota, predsjednik UPŠ Čabar
Igor Pleše, predsjednik UPŠ Gorski kotar
Davor Košmrlj, tajnik UPŠ Čabar i UPŠ Gorski kotar